Stručni izlet na otok Šipan: posjet ljetnikovcu Skočibuha

Nakon jutarnjih predavanja polaznici Seminara iz starogradske luke zaplovili su prema Šipanu, najvećemu i najnaseljenijemu od Elafita.

Dva su veća naselja na otoku, Šipanska Luka i Suđurađ. U Suđurđu su posjetili ljetnikovac Vice Stjepovića Skočibuhe iz druge polovice 16. stoljeća, jedan od najočuvanijih dubrovačkih ljetnikovaca. Voditeljica Marija Goravica pokazala im je njegove prekrasne vrtove s egzotičnim biljkama, privatnu kapelicu i vrtnu terasu, četverokutnu obrambenu kulu, predsoblje, kuhinju i salon u kojemu se nalazi jedini sačuvani renesansni drveni balkon na cijelome Mediteranu s kojega su gospare zabavljali glazbenici. Govorila im je i o gospodarstvu renesansnoga Šipana: o njegovim brodogradilištima, maslinarstvu i plodnoj zemlji. Možda zbog boje maslinova ulja, a možda zbog njegovih bogatstava, Dubrovčani su ga zvali Otočićem od zlata. Sa zlatom otok povezuje i rogač. Prah od rogača jedan je od proizvoda suvremenoga Šipana, a koštice te biljke, čiji je znanstveni naziv Ceratonia siliqua, zbog svoje stalne težine služile su kao mjera za zlato – karat.

Nakon ručka na brodu polaznici su zaplovili prema Lopudu koji su mogli slobodno istraživati: posjetili su njegove kulturnopovijesne znamenitosti, slastičarnice, kavane i, dakako, njegove plaže. S Lopuda ih je ispratilo zalazeće sunce, a na dolasku su ih dočekali osvijetljeni Grad i crveni mjesec.

Nina Nodilo

Fotoalbum